Ауыл шаруашылығы жануарларының сібір жарасының алдын алу

Сібір жарасы-бұл өте қауіпті жұқпалы ауру, көбінесе терінің карбункул түрінде зақымдануымен сипатталады, қызба, интоксикациямен бірге жүреді.

Сібір жарасының қоздырғышының ерекшелігі-ерекше тұрақтылығымен ерекшеленетін сыртқы ортада споралар мен капсулалар түзу қабілеті. Тікелей күн сәулесінің әсерінен олар 20 немесе одан да көп күнде өледі. Олар 70 градус температурада бірнеше сағат бойы өміршең болып қалады, 60 минут қайнатқанда жойылмайды. Кептірілген күйінде олар 40 жылдан астам, жекелеген авторлардың мәліметтері бойынша 200 жылға дейін сақталады. Ауру жануарды сою орны немесе бір кездері құлаған жануардың мәйіті жерленген топырақ учаскелері қоздырғышпен жаппай себіледі. Сібір жарасының қоздырғышы адам ағзасына ең кішкентай жаралар, терідегі сызаттар, тыныс алу жолдары және жұқтырған, жеткіліксіз пісірілген ет арқылы енуі мүмкін. Адамның күйдіргі ауруы тері немесе септикалық түрінде көрінеді. Тері түрінде патогеннің ену орнында кішкентай, қатты қышитын қызыл дақ пайда болады, ол көпіршіктерге айналады. Содан кейін

Аурудың алдын алуға бола ма және оны жұқтырмау үшін не істеу керек?

- Ауыл шаруашылығы жануарларына вакцинация жүргізу, себебі бұл күйдіргі ауруының алдын алудың негізгі бағыты болып табылады.

- Ауыл шаруашылығы жануарлары кенеттен қайтыс болған немесе ауырған жағдайда ветеринариялық қызметкерлерге міндетті түрде хабарлау қажет. Ветеринариялық мамандар келгенге дейін Ауру жануарларды оқшаулап ұстау шараларын қабылдау қажет.

- Ветеринариялық таңбасыз, ветеринариялық сараптама жүргізілгенін растайтын және ілеспе құжаттары жоқ белгісіз тұлғалардан көшеде ет сатып алу ұсынылмайды

- Ет және ет өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізілгеннен кейін ғана сатуға болады.

Вет.Дәрігер: Дюсикеев Р. Е

 

05.03.2025
Қаралым саны: 58